29 Μαρτίου 2013

σπίτι του Μετσόβου

Συνέντευξη με τον Γιάννη Τσαρούχη στο περιοδικό Φωτογραφία (Γιώργος Πούπης)

Ποία σχέση έχει για σας η φωτογραφία και η πραγματικότητα και ποία η ζωγραφική;
Απαντηση. Η φωτογραφία είναι ένα τεχνητό μάτι το οποίο άλλοτε βλέπει όπως τα μάτια μας και άλλοτε διαφορετικά. Η ζωγραφική είναι κάτι άλλο, ωστόσο άλλοτε παριστάνει τα πράγματα όπως τα βλέπουν τα μάτια μας και άλλοτε όπως τα βλέπει η ψυχή μας ή τα αισθήματά μας και τα αποτυπώνει με τη δυνατότητα των χεριών μας. Τα χέρια στη φωτογραφία αντικαθίστανται με τις χημικές και τεχνικές επινοήσεις του ανθρώπου..........................  Οι ποικίλες διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και της ζωγραφικής και η αξία της κάθε μίας πρέπει να ελέγχωνται απο την ποιότητα του ανθρώπου, και την δυνατότητα του να συγκινείται και να εμπνέεται. Οταν έχεις κάτι μέσα σου ακόμη και με στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις. 



Εμένα με παρακινεί να φωτογραφίζω θέματα που φωνάζουν "εγκατάληψη" και παράλληλα με κάνουν να φαντάζομαι τι υπήρχε πριν απ αυτο.  
όταν φωτογράφιζα το σπίτι, φυσούσε και το αεράκι απ το σπασμένο τζάμι κούναγε τη σκισμένη κουρτίνα, για μια στιγμή νόμισα πως την έκανε στην άκρη η νοικοκυρά αυτού του σπιτιού για να με δει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου