17 Νοεμβρίου 2019

Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου


Η Ντενεκεδούπολη είναι το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε απο το αντικειμενοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου. Παίχτηκε το 1975-76 στην Αθήνα σε καθημερινές παραστάσεις και έκανε τον αριθμό ρεκόρ (για παιδικό θέαμα) των 200 παραστάσεων.
Τη μουσική του έργου είχε γράψει ο Γιάννης Μαρκόπουλος κι έπαιζαν οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου, Ρένα Καζάκου και η Ευγενία Φακίνου.
Στα 5 χρόνια που πέρασαν απο τότε που πρωτοπαίχτηκε πολλοί επαρχιακοί, φοιτητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσίασαν το έργο σε πόλεις, συνοικίες και χωριά. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μανούλες, ιδιωτ υπάλληλοι, εργάτες έφτιαξαν κι έπαιξαν κουκλοθέατρο (είδος πιο δύσκολο κι απ το θέατρο, μια που εκτός απο παίξιμο, χρειάζεται και κατασκευές και συντονισμό στην κίνηση και στο λόγο).
Ετσι σ αυτή την εποχή , που τα πανεπιστημιακά διπλώματα, η τελειότητα κι η εξειδίκευση καταδυναστεύουν τον κόσμο, η Ντενεκεδούπολη έδωσε το κουράγιο σε μη επαγγελματίες κι ανθρώπους χωρίς καμιά ιδιαίτερη καλλιτεχνική παιδεία, ν ασχοληθούν με το κουκλοθέατρο. Εφερε σ επαφή τα παιδιά με τα πανάρχαια απλά παιχνίδια, τα χωρίς κουμπιά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την εποχή μας.
                           (αντιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου έκδοσης Κέδρος) 

Ενθουσιάστηκε στην ιδέα της δασκάλας του εγγονού μου, μια και τα καταφέρνω στις κατασκευές, να έφτιαχνα τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης για να το παίξει στα παιδιά του παιδικού σταθμού.

Και να που τώρα καμαρώνουν στη βιβλιοθήκη μου, και λαχταρούν για την ώρα που θα δουν τα παιδικά ματάκια να τους κοιτούν.



                         
                Ο Μελένιος, ο Βουτυρένιος, η Μηλίτσα, ο Λαδένιος, ο Ηλιος, κι απο κάτω   
                   το σκιάχτρο, ο Οκ.Μπαμ Μπαμ, ο Σοφός, ο Καλαμάρης κι ο Σαρδέλας
                         
μεγάλη βοήθεια για την κατασκευή πήρα από τη σελίδα Elniplex
https://www.elniplex.com/%CE%BF%CE%B9-2-%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-el-nip-lex/
                         


                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου