13 Απριλίου 2013

Κολάζ - Collage

εγω τη λεω "χαρτοκολλητική" την τεχνική αυτή, κομμάτια απο χαρτάκια βγαλμένα και κομμένα απο διάφορα περιοδικά ή και φωτογραφίες ακόμα και υφάσματα, ενωμένα έτσι ώστε να δώσουν μια νέα εικόνα που την έχεις εσυ φανταστεί κι έτσι προκύπτει ενα νεο δικό σου δημιούργημα !!!


              άσκηση στο εργαστήριο. αφού σχεδίασα πρώτα την πόζα του μοντέλου,
            τοποθέτησα και κόλλησα τα κομμάτια χαρτιού (σε τόνους γκρι, μαύρο, λευκό).
                     
μια απόπειρα για να δώσω σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία παλιάς πόρτας νάχει θέα από έγχρωμες δικές μου φωτογραφίες.


<<<Κολάζ - (απο Wikipedia.org)
Η λέξη κολάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει "κολλάω". Δηλαδή η εικόνα δημιουργείται από κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού αλλά και από άλλα υλικά κολλημένα μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο Πικάσο και ο Μπρακ ήταν αυτοί που πρώτοι παρουσίασαν την τεχνική αυτή, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στα έργα τους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα.
Το κολαζ ήταν η πλέον δυναμική συμβολή του Ερνστ στη προσπάθεια των ντανταϊστών να πλήξουν τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές αξίες. Συνέθετε εικόνες με ετερόκλητα στοιχεία κι υλικά. Με τη τεχνική αυτή, κατάφερε να επεξεργαστεί οικείες εικόνες και να δημιουργήσει παράξενες αινιγματικές συνθέσεις που προκαλούν κι αποσυντονίζουν τη λογική. Η αρχική του ώθηση σε τούτο, όπως εξηγεί ο ίδιος, προήλθε από την επιθυμία του να δημιουργήσει διδακτικό κατάλογο, με τόσον ετερόκλητα στοιχεία, ώστε να μπερδέψουν το μυαλό, να παράγουν παραισθήσεις και να προσδώσουν στα αντικείμενα της εικόνας, νέες συστάσεις μέσα από τη γοργή εναλλαγή. Το πιο σημαντικό τελικά ήταν η ποιητική σπίθα που προέκυψε από το συνδυασμό ετερογενών στοιχείων, παρά το ίδιο το κολάζ.>>>
 Picasso Pablo - Portrait Picasso Collage
 Picasso Pablo - Kopf einer Lesenden
Braque-Bird-in-FoliageGeorges Braque

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου